Bijzondere inzameling voor de Voedselbank

(Uit de Wassenaarse Krant van 19 december 2018 door Iris Oostlander, foto: René de Wit)

“Als je minder te besteden hebt, gaan de luxeproducten, zoals huidverzorgingsmiddelen, als eerste van de wensenlijst af, dat weet ik uit eigen ervaring.” Aan het woord is Jessica de Jong. Deze dorpsgenoot is van oorsprong maatschappelijk werker en heeft veel mensen mogen begeleiden in ‘probleem’situaties. Ze woont nu zes jaar in Wassenaar en heeft zich ook hier als vrijwilliger voor menig Wassenaarder ingezet. In november is ze een bijzondere inzamelingsactie gestart voor de mensen die gebruik maken van de Voedselbank.

“Je hebt werkelijk geen idee hoeveel mensen er gebruik maken van de Voedselbank en hoeveel leed er achter die deuren schuilgaat. En het zijn echt allemaal ‘gewone’ mensen die onbedoeld in een nare situatie terecht zijn gekomen. Ze hebben te maken met schulden, regels, UWV, sociale regelingen en houden per maand niets over. De luxeproducten worden als eerste geschrapt en daarmee wil ik ze deze Kerst verblijden!”

Op eigen initiatief is ze een inzamelingsactie gestart. Ze plaatste een oproep via de sociale media
en het heeft haar positief verbaasd hoe geweldig erop gereageerd is.

“Veel Wassenaarders hebben hun monstertjes bij mij ingeleverd, er zijn spaarpunten ingewisseld om shampoo of bodylotion te doneren en er kwam zelfs iemand uit Leiden met zelfgemaakte kaarsjes.” Maar wat haar vooral enorm raakte, was het feit dat de Wassenaarse ondernemers zo ruimhartig gaven. “Ik ben een wildvreemde die binnen komt en vraagt om gratis spullen. En echt, met tassen vol mocht ik verschillende winkels verlaten!” Ze wil dan ook werkelijk iedereen heel hartelijk bedanken en vooral de apotheek Langstraat, Hema, Holland&Barett, Rituals, Douglas en IciParis die ruimhartig  spullen schonken aan Jessica. Deze week worden alle producten leuk verpakt en aan de families die bij de Voedselbank komen, overhandigd. “Het geven van een beetje het gevoel van luxe met deze monstertjes, luxe crèmetjes, make up en andere heerlijke artikelen, geeft mij ook een goed gevoel. En dat hoort toch echt bij Kerst?!”